Op welk YA boek stem ik voor de Hebban Awards?

In de categorie young adult zijn tien boeken genomineerd voor de Hebban Award, maar er kan er natuurlijk maar één winnen. Ik heb zes van de boeken gelezen. Ben je benieuwd op welk ya boek ik zal stemmen?

Shortlist YA

In vier categorieën (roman, thriller, non-fictie en young adult) staan er tien boeken op de shortlist. De redactie van Hebban stelde die samen op basis van gegevens op Hebban, zoals populariteit en waardering. Een geselecteerde groep van 7106 lezers besliste mee voor de samenstelling van de shortlists.

Hieronder zie je de nominaties in de categorie young adult. Ik ga de tien boeken kort even allemaal langs. Ik bespreek ook de boeken die ik (nog) niet heb gelezen, al ga ik daar niet op stemmen. Als je op de titel van het boek kan klikken, heb ik er een recensie over geschreven.

genomineerdhebbanya
Deze afbeelding is van Hebban. Bron: http://www.hebbanawards.nl/genomineerden/

Bloedbroeders – Helen Vreeswijk (gelezen: ★★1/2)
Een ya thriller, daar ben ik meestal wel voor in. Dit boek van Helen Vreeswijk viel me echter tegen: het was niet zo spannend als ik hoopte.

Kapot – Carry Slee (gelezen: ★★)
Kapot is genomineerd in de categorie young adult, maar bij mij kwam Kapot niet over als een young adult boek. Het voelde kinderlijk en ik ben niet weg van de schrijfstijl.

Schuld – Mel Wallis de Vries (gelezen: ★★★)
Schuld is niet mijn favoriete boek van Mel, maar het heeft wel een kans om mijn stem te winnen: het was gewoon een leuk boek.

Hof van doorns en rozen – Sarah J. Maas
Ik wilde Hof van doorns en rozen misschien wel lezen, want de hype eromheen maakt me nieuwsgierig. Maar dit fantasyboek is denk ik niets voor mij.

Bibliotheek der zielen – Ransom Riggs
Het derde deel in de serie, daar kan ik niet op stemmen als ik nog niet eens aan de serie ben begonnen.

Rode koningin – Victoria Aveyard
Dit boek wil ik heel graag lezen, het schijnt erg goed te zijn! Dat ik het wil lezen, staat in ieder geval vast en als dit boek de award wint, zal ik dit boek waarschijnlijk nog wat voorrang geven!

2C – Mirjam Mous (gelezen: ★★★★)
Ook Mirjam Mous is een van mijn favoriete auteurs. Boy 7 blijft haar beste boek, maar van 2C heb ik ook erg genoten.

Anna – Niccòlo Ammaniti (gelezen: ★)
Ik vond Anna verschrikkelijk als ik dat zo mag zeggen. Het is ook geen young adult en het boeide me totaal niet.

De ijzeren prins – Cassandra Clare
Ik heb nog niks van Cassandra Clare gelezen, volgens mij ligt wat zij schrijft me niet echt. Bovendien is dit het tweede deel in een serie.

Duizend stukjes van jou – Claudia Gray (gelezen: ★★★★)
Als je mijn recensie hebt gelezen, weet je dat dit boek mij positief heeft verrast. Wie weet stem ik wel op Duizend stukjes van jou!

Of nomineer een eigen boek

Je kan ook stemmen op een boek dat niet in de shortlist staat, leuk juist! Maar dan is de keus wel heel groot, moeilijk om te kiezen dus. Hoewel het makkelijker is om te stemmen op een boek van de shortlist, is het ook fijn dat deze optie er is.

Mijn stem gaat naar…

De shortlist is ook niet voor niets samengesteld, daarom stem ik ook op één van die boeken: dat vind ik leuker. Mijn top 3 bestaat uit Schuld, 2C en Duizend stukjes van jou en ik twijfel wel een beetje. Duizend stukjes van jou valt af omdat het ook weer niet zó bijzonder was en stiekem ook omdat ik liever op een boek van Nederlandse bodem stem.

Ik ben fan van Mel Wallis de Vries, maar omdat Schuld niet mijn favoriete boek van haar hand is, zal ik stemmen op 2C van Mirjam Mous! Ik weet dat ik ook mijn eigen favoriete boek nomineren, maar zo’n boek zal vast niet winnen en dan stem ik liever op een boek waarvan ik wil dat het wint.

Op welk boek stem jij?

Je kan vandaag en morgen je stem uitbrengen in de vier categorieën. Klik hier en je wordt doorverwezen naar hebbanawards.nl. Alle stemmers krijgen 10 gratis e-books van Elly’s Choice. Daarnaast maak je ook kans op álle 40 genomineerde boeken!

Ben je benieuwd naar de tussenstand van twee weken geleden? En wist je dat je ook bij de uitreiking aanwezig kunt zijn? Vertel je me in een reactie op welk boek jij hebt gestemd? Ik wil het graag weten 🙂

3 gedachten over “Op welk YA boek stem ik voor de Hebban Awards?

  1. Ik heb ook op 2C gestemd! Ik vond dat boek echt geweldig en ik vind het zelf belangrijk dat boeken van Nederlandse bodem een prijs winnen als deze. Hof van Doorns en Rozen en Duizend Stukjes van Jou, vond ik ook erg leuk, maar kregen mijn stem om deze reden niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *