Recensie: Secret scouts en de verloren Leonardo

Soms weet ik niet echt een inleiding te bedenken voor een recensie, maar dat hoeft ook niet. Laten we gewoon meteen naar mijn mening over dit boek gaan: Secret Scouts en de verloren Leonardo!

Over het boek

Als de vrienden Tom, Lisa, Sophie en Jack een vreemde schets in handen krijgen en op onderzoek uit gaan, blijkt dat ze een groot geheim op het spoor zijn, waardoor ze in gevaarlijke situaties belanden. Ze stelen een oud manuscript in Parijs, spelen mee in een eeuwenoud sportspel en moeten ongezien met een lijk door Florence zien te komen. Er is geen tijd te verliezen. Met gevaar voor eigen leven zetten ze de zoektocht voort. Zullen ze achter de waarheid komen rond het grootste geheim ooit: ‘De Verloren Leonardo?’

Avontuur

Secret scouts gaat over vier vrienden die dingen ontdekken; een avonturenboek is het dus. En de spannende ontdekkingen volgen elkaar in rap tempo op en dat maakt de kinderen nog nieuwsgieriger. Het boek is dan ook, zoals je zou verwachten bij avontuurlijke kinderen als deze, enthousiast en een beetje met een schreeuwerige toon geschreven.

Daarmee bedoel ik dat er bijvoorbeeld veel enthousiaste uitspraken zijn en dat merk je ook aan veel uitroeptekens – dat kon ook wel iets minder. ‘Er is geen tijd te verliezen’ en ‘met gevaar voor eigen leven’ van de achterflaptekst zijn iets overdreven, maar dat maakt het voor de doelgroep (groep 7 en 8) spannender.

Het is niet neerbuigend bedoeld of zo dat ik het een kinderboek noem – dat is het nou eenmaal; het gaat over avontuurlijke, enthousiaste kinderen en dat is te merken. Gelukkig werd niet alles voorgekauwd, ook al was het niet echt spannend. Maar er is wel iets anders wat ik echt heel tof vond: de verweving met de geschiedenis.

Geschiedenis

De vier vrienden gaan op zoek naar de waarheid over ‘de verloren Leonardo’ en dat gaat natuurlijk over Leonardo Da Vinci. Ik denk niet dat kinderen van tien die dit lezen weten wie hij is en wat de renaissance is, maar het wordt tussendoor ook wel uitgelegd op een toegankelijke manier.

Ik kon de diepere laag die ermee verbonden was in ieder geval erg waarderen. Het gaat over tijdreizen en het beïnvloeden van de geschiedenis en dat vond ik erg creatief bedacht! Dit maakte het voor mij meer dan een avonturenboek voor kinderen.

Conclusie

Voor kinderen is dit ongetwijfeld een vlot lezend en spannend boek over een ontdekking – onrealistisch, maar het is gewoon leuk om over te lezen. Met dit boek krijg je kinderen, zowel jongens als meisjes tussen 8 en 12 jaar ongeveer, aan het lezen, maar ook ik heb ervan genoten! Voor de doelgroep is het ook nog eens leerzaam, maar als je meer weet, verveelt het niet en is er juist een nieuwe kijk op de geschiedenis.

Waardering: ★★★1/2

Secret scouts en de verloren Leonardo (deel 1) | Dennis Kind & Wendel Kind | Aerial Media Company B.V. (2013)
Koop dit boek bij Bol.com

Ik heb van de auteurs en van de uitgeverij in ruil voor een eerlijke recensie een exemplaar van het boek mogen ontvangen, waarvoor mijn dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *