Recensie: Moordspel (Cis Meijer)

Sinds ik Val heb gelezen, ben ik fan van jeugdthrillerauteur Cis Meijer! Vorige maand verscheen haar nieuwste boek en zoals je al hebt kunnen lezen, mocht ik bij de bloggersmeeting omtrent de boekpresentatie zijn! We kregen Moordspel mee naar huis en inmiddels heb ik het gelezen.

Over het boek

Robin en haar tweelingbroer Kai gaan met hun klas naar de Ardennen, maar vlak voor vertrek wordt Kai wegens agressief gedrag van school gestuurd. Robin is woedend.

In de Ardennen haalt ze haar vriendin en twee vrienden over om tijdens een moordspel de leraar die Kai heeft weggestuurd een lesje te leren. Dat blijkt een gevaarlijke zet, want hij is ineens spoorloos. Speelt hij een spel met hen?

Robin vreest dat haar leraar echt in de problemen zit en gaat naar hem op zoek. Wanneer haar beste vriendin ook verdwijnt, verandert de zoektocht in een regelrechte nachtmerrie.

Mysterieuze sfeer

Ik weet nog dat Cis tijdens het interview vertelde over haar favoriete thrillerauteur Mo Hayder. Mo Hayder schrijft volgens Cis alsof de omgeving het monster is, zonder die woorden te noemen. En dat is precies wat ik bij Moordspel ook voelde.

Vanaf het eerste moment dat de klas in de Ardennen is, is er al zo’n beklemmende sfeer, ook al is er nog niemand verdwenen. Er is iets daar in de Ardennen en dat voel je gewoon. Dat vind ik ontzettend knap geschreven, want hierdoor was je nieuwsgierig omdat je wilde weten hoe het in elkaar steekt.

Op weg naar de ontknoping

Maar wie is die dader dan? Daar zit je driehonderd pagina’s lang over te tobben: ik had niet het gevoel dat ik verder kwam. Ik hopte van de ene verdachte naar de andere.

Bijvoorbeeld haar beste vriendin. Ze is ziek, of doet ze maar alsof en zit daar iets achter? Of is het De Beuker, die leraar die misschien een spel met hen speelt? Wie weet heeft hij juist de andere docente, Anne, ingezet? Maar het kan ook een klasgenoot zijn – Charlie misschien, of juist één van Robins vrienden, want niets is wat het lijkt. Vergeet ook de mensen uit de omgeving niet, die zijn misschien wat minder genoemd maar daarmee niet minder verdacht.

Ik heb aan hen allemaal wel eens gedacht, maar ik wist niets zeker. En aan het einde denk je dan: o ja, dit is zo logisch! Als je alleen al terugdenkt aan die hoofdstukken geschreven vanuit het perspectief van de dader, lijkt het logisch.

Die hoofdstukken zijn bovendien anders vormgegeven, namelijk op z’n kop. Je moet het boek dus 180 graden draaien om die hoofdstukken te lezen, hoe leuk! Maar vooral die dubbelzinnigheid van de vormgeving, daar is over nagedacht, geniaal! Ik ben er helemaal ondersteboven van 😉

Conclusie

Ja, Moordspel is echt goed opgebouwd en uitgewerkt, petje af voor Cis! Nu ik deze recensie schrijf, zie ik alle goede dingen ervan in en is het misschien wel 5 sterren waard. Tijdens het lezen had ik dat gevoel niet altijd, hoor, er is heel veel dat je pas achteraf echt begrijpt en dat is wel een minpuntje.

Waardering: ★★★★

Moordspel | Cis Meijer | De Fontein (september 2016)
Koop dit boek bij Bol.com

Ik heb van uitgeverij De Fontein een exemplaar van het boek mogen ontvangen toen ik bij de meeting met Cis Meijer was, waarvoor mijn dank!

Wil je Cis Meijer ontmoeten of haar boek gesigneerd scoren? Dat kan aanstaande zondag 23 oktober tijdens het YA Crime Event in Zoetermeer, waar ook vijf andere jeugdthriller schrijvers aanwezig zullen zijn. Lees hier meer over dit toffe evenement.

2 gedachten over “Recensie: Moordspel (Cis Meijer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *