Recensie: Disconnect (Juultje van den Nieuwenhof)

Disconnect is echt gaaf! Ik heb het net uitgelezen en ja, dat einde was wel shoking. Benieuwd naar mijn recensie? Dan ben je hier aan het goede adres!

Over het boek

Tijdens een nachtelijk feestje besluiten zeven jongeren terug te gaan naar de school waar ze jarenlang op hebben gezeten. Het gebouw staat al ruim een jaar leeg. Na een tocht door het vervallen schoolgebouw belanden ze in het pikdonkere theaterzaaltje in de kelder.

Wanneer de deur niet meer opengaat, dringt het besef door dat ze opgesloten zitten. Hun mobieltjes hebben geen bereik en ze hebben nauwelijks iets te eten en te drinken. Dan ontdekt een van hen een camera. Langzaam maar zeker ontvouwt zich een afschuwelijke werkelijkheid…

Introductie van de personages

Je leert de zeven personages op zich wel snel kennen. In het begin worden ze allemaal geïntroduceerd met 2 zinnen en dat vond ik niet echt iets toevoegen. Het geeft het gevoel dat ze in hokjes te plaatsen zijn. Ik denk inderdaad dat het niet echt originele karakters zijn, maar ja. Dat terzijde blader je gewoon snel terug naar het begin om te kijken wie wie ook alweer is. Tijdens het lezen van de eerste 50 pagina’s deed ik dat in ieder geval wel eens – was dit nou die met rijke ouders of was de moeder overleden? Het was niet nodig geweest om ze zo te introduceren, je komt er vanzelf wel achter.

De vele perspectieven vond ik ook niet verwarrend, dat hoort wel bij zo’n boek. Het duurde even voordat er ook naar de geheimen van de 7 vrienden werd gehint, maar nu ik erop terugkijk denk i ik had het moeten weten, ik had in ieder geval een idee moeten hebben over de dader! Dat soort boeken zijn goede boeken.

Spannend en beklemmend

Het beklemmende gevoel neemt toe naarmate het boek vordert. Onderling is er echt spanning en dat is goed, en dat vond ik heel realistisch. Zo’n situatie als deze kan zich wel voortdoen wanneer je met z’n zevenen opgesloten zit, dan komen dit soort dingen naar boven.

Spanning was er genoeg om door te willen lezen. Het kan ook komen dat dit boek zo vlot leest door de schrijfstijl en de opbouw. Je leest ook een paar hoofdstukken vanuit het perspectief van de dader, die voegen altijd wel mysterie toe. Vind ik fijn!

Conclusie

Ik kan er heel kort over zijn: dit smaakt naar meer! Ik raad Disconnect zeker aan, en als je meer van Juultje van den Nieuwenhof wil, lees dan zeker Delete, want dat boek (haar debuut) vind ik tot nu toe haar beste werk!

Waardering: ★★★★

Disconnect | Juultje van den Nieuwenhof | Uitgeverij Moon (oktober 2014)
Koop dit boek bij Bol.com

Klik hier om mijn recensie van Check-out, de derde young adult thriller van Juultje van den Nieuwenhof, te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *