Recensie: De wereld achter het water (Jen Minkman)

Jen Minkman had nog nooit een serie geschreven tot ze besloot een vervolg te schrijven op Het boek van voorheen. Dat boek vond ik tof, vandaar dat ik ook benieuwd was naar dit tweede deel.  

Let op: De wereld achter het water is het tweede deel in een serie. De omschrijving van het verhaal kan dus spoilers bevatten over het eerste boek. Lees hier mijn recensie van Het boek van voorheen, deel 1.

Over het boek

Leia en Walt zijn op weg naar het legendarische land Cornwall. Er is hun verteld dat alle oorlogen uit het verleden vergeten zijn en dat de inwoners van Cornwall in vrede met elkaar leven. Helaas komen ze er al snel achter dat zelfs een ideale samenleving zijn tekortkomingen heeft. Wat als de prijs die je moet betalen voor vrede op aarde te hoog is?

Weer terug van weggeweest

Ongeveer een jaar geleden las ik Het boek van voorheen, het eerste deel van deze duologie. Daar was ik (bijna) alles alweer van vergeten natuurlijk. En helaas duurde het lang voordat het weer was opgerakeld en ik weer een beeld had van hoe de wereld weer in elkaar zit. Want die is na deel 1 veel complexer geworden.

Op het eiland had je twee kanten, gescheiden door de muur, maar er was ook een overkant: zover kwam ik nog. Maar blijkbaar waren er nog wat eilandjes of andere plekken? Voor het overzicht was het misschien handig geweest als er een kaart in dit boek zat. En sowieso had ik wat meer toelichting gewild in het begin van het verhaal, zodat ik het weer wist hoe de wereld verdeeld was.

Tweede perspectief

Je volgt nu namelijk vanaf meerdere plekken een verhaal en dan ook vanuit twee personages. Het tweede perspectief dat erbij kwam is dat van Alisa. Ik wist niet wie Alisa was, heb ik iets gemist? dacht ik. Nee, dat bleek niet zo te zijn. Maar ik snapte niet helemaal want Leia en Alisa met elkaar te maken hadden – ze kennen elkaar niet en zijn allebei ergens anders.

Meestal komen de verhaallijnen uiteindelijk dan bij elkaar, maar dat duurde nu wel heel lang. Jammer dat er in het begin zoveel verwarring was, omdat het volledig los van elkaar stond en ik het nog niet echt tot één verhaal kon vormen. Gelukkig dat kwam wel, hoor!

Liefdesverhaal?

Wat ik wel jammer vind wat betreft die personages is dat het leek alsof het, zowel bij Leia als bij Alisa, draaide om een liefde die opbloeide. En verder vroeg ik me regelmatig af waar het verhaal om draaide. Waar gaat het naartoe, heeft het een doel of gaat het erom hoe het verder met de wereld is? Uiteindelijk werkt het zeker ergens naartoe, maar tot die tijd gaat het over de relaties tussen personen die op verschillende plekken zijn en hoe anders dat is.

Conclusie

Was een vervolg per se nodig? Wat mij betreft niet, om eerlijk te zijn vond ik het eerste deel beter. Nu is het verhaal rondom de wereld die Jen heeft geschapen wel goed afgesloten. Het was leuk om te lezen, maar ik geef De wereld achter het water wel een halve ster minder dan ik het eerste deel gaf.

Waardering: ★★1/2

De wereld achter het water | Jen Minkman | Storm Publishers (november 2016)
Koop dit boek bij Bol.com

Ik heb van uitgeverij Storm Publishers in ruil voor een eerlijke recensie het boek digitaal mogen lezen, waarvoor mijn dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *