Recensie: Crash (Ellen Lina)

Vorig jaar las ik Sky van Ellen Lina en daar was ik meteen ondersteboven van. Nu ben ik één van de bloggers die meedoet aan de blogtour rondom haar nieuwste boek: Crash! Gedurende twee maanden zullen er elke week twee recensies verschijnen en vandaag is de beurt – je raadt het al – aan mij!

Over het boek

Het vliegtuig van de Italiaanse maatschappij Italiana crashte na een mislukte noodlanding op 28 juli bij het Italiaanse bergplaatsje Valsugana. Bij de crash kwamen 143 mensen om het leven. Veertien mensen overleefden de ramp, waaronder twee Nederlanders: Anna Kranenburg (31) en Jesse Wilgers (32), die naast haar zat.

Nadat Anna op tv wordt geïnterviewd over de crash die zij overleefde, komt haar verhaal terecht bij Ruben Partier, die er vervolgens voor zorgt dat de levens van Anna, haar man Daan en van Jesse, nooit meer hetzelfde zullen zijn. Ruben krijgt het voor elkaar om geheim na geheim te ontrafelen. Wat heeft hij met de crash te maken? Wat hebben Anna en Jesse met elkaar te maken? Wat gebeurde er aan boord van IT 642, voordat het toestel neerstortte?

Om maar even te beginnen

Ik weet niet heel goed waar ik deze recensie mee moet beginnen. Laat ik eerst maar eens de schrijfstijl en de personages benoemen. De schrijfstijl lijkt simpel, maar het verhaal is precies opgeschreven op de manier waarop mensen denken. Het voelt alsof dit boek in spreektaal is opgeschreven. Dat klinkt raar, maar is wel heel fijn. Hierdoor is het makkelijk om te lezen, toegankelijk, en kan je je heel goed inleven in het verhaal.

Je leeft mee met álle personages. Ruben, Anna, Jesse, Daan maar ook de manier waarop de familie en de omstanders zijn uitgewerkt en tot leven komen is echt top. Je vliegt door dit boek heen! Soms is het een beetje rechttoe rechtaan, maar Ellen heeft wel echt een eigen stijl.

A lot of impact!

Het boek begint met een ijzersterk proloog vanuit het perspectief van Ruben, die wraak wil nemen. Dit maakt je meteen nieuwsgierig naar wat hierachter zit. Dat komt wel langzaam op gang door de opbouw. Het verhaal wordt namelijk vertelt vanuit het heden, een paar maanden na de crash, wat wordt afgewisseld met flashbacks. Die flashbacks beginnen tien jaar geleden waardoor je steeds dichter bij het heden komt. Pas over de tweede helft kom je dus pas bij het moment van de vliegtuigcrash en wow, dat is écht spannend!

Het is zo bijzonder opgebouwd, want in het heden speelt ook gedoe. In de tweede helft komt het boek echt tot leven, je wilt het boek dan in één ruk uitlezen. Na het lezen van de laatste pagina, nadat je het boek hebt dichtgeslagen, kan je het boek echter nog niet loslaten: je moet het verhaal even laten bezinken, wauw.

In dit boek komt wel een beetje een liefdesdriehoek voor, en ik had wel een duidelijke voorkeur, dus dat is dan een beetje irritant. Maar ik ben denk ik wel tevreden met hoe het eindigde, denk ik, al ging het misschien een beetje te snel, maar het was wel prima. En heftig, ik had dit niet verwacht!

Oh ja, de soundtrack

Bij dit boek is ook een aparte soundtrack te beluisteren. Daar heb ik eerlijk gezegd maar één keer aan gedacht tijdens het lezen – waarschijnlijk omdat het boek me zo meesleurde, maar ook omdat in het boek niet staat aangegeven wanneer een soundtrack bij het bijbehorende hoofdstuk past. Dat vind ik echt jammer, want bij de boekpresentatie hadden de liedjes echt een toevoegende waarde. Dit is het eerste boek met soundtrack dat ik lees, dus ik weet niet of dat meestal wel aangegeven staat, maar dat had ik wel beter gevonden.

Conclusie

Wat was het indrukwekkend, zeg. Vooral de tweede helft, met name die tweede helft! Crash is een boek dat je met een brok in je keel leest vanwege alle emoties. Ik geef dit boek lekker 5 sterren, het was wel weer eens tijd dat een boek me zo in z’n greep had. Wauw. Of had ik dat al gezegd?

Waardering: ★★★★★

Crash | Ellen Lina | Ellessy (november 2016)
Koop dit boek bij Bol.com

Ik heb van uitgeverij Ellessy in ruil voor een eerlijke recensie een exemplaar van het boek mogen ontvangen, waarvoor mijn dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *