Recensie: 20 vragen voor Gloria (Martyn Bedford)

20 vragen voor Gloria sprak me allereerst vanwege de mooie cover aan. Ook de omschrijving maakte me nieuwsgierig. Bovendien las ik ergens dat het een psychologische thriller is en daar houd ik wel van. Lees verder om erachter te komen of dat ook zo is!  

Over het boek

Op een saaie doordeweekse dag stapt een nieuwe jongen Gloria’s klas binnen. Uman komt meteen naast Gloria zitten en heeft alleen maar oog voor haar. Binnen de kortste keren wordt ze verliefd. Dus als hij voorstelt om te breken met hun saaie leven en er samen vandoor te gaan, hoeft ze niet lang na te denken.

Ze nemen een tentje mee, gooien hun telefoons weg en gaan samen het avontuur tegemoet. Maar wie is deze raadselachtige jongen eigenlijk? En is hij wel te vertrouwen? Al snel is Gloria mijlenver van huis en stellen haar ouders en de politie zich de vraag: waar is Gloria?

Letterlijk 20 vragen voor Gloria

Het leuke is dat de titel, 20 vragen voor Gloria, letterlijk is toegepast. Het boek is opgebouwd uit ongeveer 20 hoofdstukken, en elk hoofdstuk behandelt een vraag die aan Gloria wordt gesteld. Het boek bestaat uit het politieverhoor nadat Gloria is teruggekeerd. Het boek begint wanneer Gloria terug is gekomen en ondervraagd wordt. Gloria vertelt wat er die twee weken toen ze weg waren, is gebeurd, en zo begin je dus bij de dag waarop Uman in Gloria’s klas komt.

Dit is een hele goede methode van opschrijven, omdat je nieuwsgierig bent naar hoe het zo is gekomen dat Gloria alleen zit te vertellen, zonder Uman. Maar het heeft ook een nadeel: het enige waar ik écht benieuwd naar was, is waarom Gloria alleen over is gebleven en wat er met Uman is gebeurd.

Een verdwijning van twee

De personages wisten mij helaas niet helemaal mee te slepen in hun reis. Uman vond ik in het begin nog leuk, aangezien hij een mysterie is. Al snel vond ik hem echter irritant. Ik weet niet welk woord ik moet kiezen om hem te omschrijven; misschien een betweter die denkt dat het moet zoals hij wil en Gloria daarin meesleept. Gloria vond ik vanaf dat moment ook tegenvallen, omdat zij zo verandert door (en voor?) hem. Anderzijds had Uman soms wel leuke opmerkingen: hij maakte wel eens een wijze opmerking die me aan het denken zette. Ook in de schrijfstijl zaten leuke vergelijkingen.

Desondanks was voor mij het hoofdpunt van dit boek hoe het kwam dat twee jongeren verdwenen en maar één terugkeert, zoals de achterflaptekst ook verwoordt. Dat is natuurlijk te weinig om een boek om te laten draaien, maar het was wel mooi opgelost. Hoewel het einde open is, waar ik meestal niet zo van houd, is het bevredigend, waardoor ik het boek tevreden dichtsloeg.

Conclusie

De achterflaptekst, waarin Uman wordt neergezet als een foute jongen, representeert het verhaal niet echt, maar het maakt je vast wel nieuwsgierig. Lees dat boek dan zeker! Het klinkt spannender dan het is: eigenlijk is het gewoon een verhaal van toen gebeurde dat, toen deden we dit, met soms wat ontdekkingen. Maar dat is ook wel eens leuk om te lezen.

Waardering: ★★★

20 vragen voor Gloria | Martyn Bedford | Querido (26 oktober 2016)
Koop dit boek bij Bol.com

Ik heb van uitgeverij Querido (WPG Media) in ruil voor een eerlijke recensie een exemplaar van het boek mogen ontvangen, waarvoor mijn dank!

2 gedachten over “Recensie: 20 vragen voor Gloria (Martyn Bedford)

  1. super leuk! ik wil hem zelf ook lezen maar denk door je recensie wel dat ik hem pas ga lenen als ik mijn bieb abbo heb en dan recenseer voor nakitaslibrary! Dankje voor je mening 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *