Reading challenges 2016 en 2017

Gelukkig nieuwjaar allemaal! Dit keer van mijn kant geen blogs over hoe mooi 2016 was en hoe veel zin ik in 2017 heb, maar gewoon blogs over boeken. Wel gerelateerd aan de jaarwisseling: ik kijk namelijk terug naar mijn reading challenge van 2016 en bespreek mijn reading challenge voor 2017.

2016: reading challenge

Omdat ik in 2015 mijn challenge van 90 boeken net niet haalde (ik las er 87) wilde ik dit jaar een beter haalbaar doel. Ik koos begin 2016 voor 70 boeken. Ik schreef toen het volgende om dat te motiveren:

‘’Dat klinkt wel heel gemakkelijk als je bedenkt dat ik er in 2015 18 meer las. Maar als ik kijk naar mijn leesgedrag van de afgelopen maanden, kan ik daaruit opmaken dat ik met heel veel moeite twee boeken per week lees, daarom gebeurt het zelden. Meestal is dat dus één boek per week, maar ik ga dus voor iets meer: bijna zes boeken per maand. Vijf boeken per maand als het geen vakantie is, vind ik mooi.’’

In mei verhoogde ik mijn doel naar 80; dat verwachtte ik wel te halen. Ik weet verder niet meer wanneer ik mijn doel verhoogde naar wat het uiteindelijk was, 100, of dat ik eerst nog voor de 90 koos. In ieder geval had ik er in november vertrouwen in dat ik de 100 zou halen; ik zat echt in een leesflow.

Maar halverwege december zat ik in een kleine leesdip door een boek dat ik niet zo leuk vond. Ik verlaagde het doel nog een beetje, naar 95. En dat is ook het uiteindelijke doel dat ik heb gehaald, namelijk met 98. Dus mijn oorspronkelijke doel, 70, heb ik ruimschoots gehaald. De 100 net niet, maar dat is helemaal niet erg 🙂

Ben je benieuwd welke boeken ik dan heb gelezen? Je ziet het op de uitgelichte afbeelding van dit artikel! Met dank aan Goodreads, de screenshots die ik heb genomen zijn afkomstig van mijn jaaroverzicht.

2016: 7Days reading challenge op Hebban

De 12 boeken die ik voor deze challenge wilde lezen, las ik willekeurig door het jaar heen. De laatste twee maanden las ik er nog 5, terwijl er ook wel een periode van twee maanden is geweest waarin ik geen van de boeken voor deze uitdaging heb gelezen.

Zoals gepland, kwam het wel allemaal goed uit en heb ik deze uitdaging ook gehaald! Op 31 december las ik nog de laatste 40 pagina’s van Armada en de laatste 100 pagina’s van Duizend hoog, die ik daarna ook allebei recenseerde.

Dus de 12 boeken zijn gelezen, de recensies staan op Hebban: challenge completed! Een aantal van die recensies die hier nog niet online zijn verschenen plaats ik deze maand ook op mijn blog, dus die zie je nog voorbij komen.

2017: reading challenge

Voor zover ik weet, is er (nog) geen 7Days reading challenge voor 2017, heel jammer, ik hoop dat die zeker nog komt! Ik ga verder niet echt een uitdaging aan – doe ik eigenlijk nooit, ik stel alleen het aantal boeken dat ik hoop te lezen in op Goodreads en Hebban.

Het is niet echt een doel, meer een verwachting. Ik lees niet naar aanleiding van het aantal dat daar staat. Dat kan ik toch elk moment bijstellen, zoals ik afgelopen jaar ook heb gedaan. Als ik 20 boeken lees en ik word daar blij van, doe ik dat. Als het er 200 zijn en ik vind dat leuk, is dat ook prima.

Hierboven zie je hoeveel boeken ik afgelopen jaren las. Elke keer anders dus! En nee, ik heb niet gesmokkeld met het aantal van 2014. Volgens Goodreads las ik toen 105 boeken, maar dat komt omdat ik één boek daarna in 2015 heb herlezen en dat telt dan alleen in dat jaar mee.

Ik heb mijn doel voor 2017 nu ingesteld op 85 boeken. Net geen twee boeken per week dus, want dat is iets te. Ik denk dat het zeker een haalbaar doel is, maar dat zien we wel!

Wat zijn jouw leesplannen voor 2017? 

Een gedachte over “Reading challenges 2016 en 2017

  1. Jeetje! Wat knap dat je zoveel hebt kunnen lezen zeg! Ik kom net aan uit op 36 boeken in 2016 met een reading challenge van 30 boeken. Voor 2017 heb ik mijn challenge op 40 boeken gezet.

    Ik heb ook gisteren mijn 7Days Reading Challenge gehaald 😀 moet alleen nog mijn recensie van Duizend Hoog schrijven. Voor zover ik weet komt er in 2017 geen nieuwe challenge, maar wie weet in 2018 wel 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *