Meeting met Cis Meijer omtrent Moordspel

Zaterdagmiddag was ik bij een meet en greet met jeugdthrillerauteur Cis Meijer om te praten over onder andere haar nieuwste boek, genaamd Moordspel. Het was ontzettend gezellig! Bij deze doe ik verslag van de meeting en lees je wat Cis Meijer allemaal vertelde.

Ik was bij de tramhalte uitgestapt en vanaf daar zou ik binnen drie minuten bij boekhandel Pampus in Amsterdam zijn. Ik liep natuurlijk de verkeerde kant op en kon het niet vinden. En toen zag ik Cis Meijer fietsen! Dat was echt een grappige ontmoeting – de meest originele met een auteur tot nu toe. Ze was zelf laat, zei ze, maar gelukkig wees ze me de weg. En zo ben ik gelukkig bij de boekhandel aangekomen!

We waren met negen bloggers, namelijk Esmee, Thyrze, Melisa, Emmy, Eline, Katja en Femke (hopelijk vergeet ik niemand!) en zaten gezellig aan een tafel met leuke Moordspellolly’s waar je tong blauw van kleurde. Daarnaast was Ellis van de uitgeverij er, en natuurlijk was Cis er! Ze is echt super enthousiast en aardig!

Eerst vertelde ze over Moordspel, waar ik natuurlijk lang nieuwsgierig naar was. Ook liet ze ons het boek zien. ‘’Gisteren zag ik het boek voor het eerst in deze winkel. De Fontein besteed zo veel goede aandacht aan de vormgeving en aan het geheel. Ik ben er helemaal blij mee. Gisteren was ik in mijn eentje met de eigenaar van de winkel, maar eigenlijk wilde ik het boek aan iedereen laten zien!’’

Inspiratie

‘’Wat mijn lievelingsboek is, is een moeilijke vraag, maar in het algemeen houd ik heel veel van thrillers, maar ook van humoristische boeken. Mijn lievelingsboek is toch dat van Guus Kuijer, Met de poppen gooien. Daar heb ik zo van genoten: toen ik het las toen ik negen was, wilde ik ook zulke verhaaltjes kunnen schrijven. Hij is zeker een inspiratiebron geweest.

Ik kom zelf weinig toe aan lezen, maar mijn lievelingsschrijver op dit moment is Mo Hayder. Haar thrillers zijn echt geniaal, heel heftig. Sommige passages kan ik niet lezen omdat het te afschuwelijk is wat ze schrijft. Hoe bedenk je het?! Maar de manier waarop zij spanning opbouwt is echt super.

Soms schrijf ik en weet ik niet of het wel spannend genoeg is. Dan pak ik een van haar boeken erbij en ga ik het analyseren: waar vind ik het baar hij spannend, waar zit het ‘m in? Bij haar zit ‘t ‘m niet in de heftige woorden, maar in het beschrijven van de omgeving alsof de omgeving het monster is, zonder die woorden te noemen. Dat probeer ik ook op die manier toe te passen.’’

Thrillers

‘’Wat is er toch zo leuk aan een thriller? Voor mij zijn ze leuk, omdat je weet dat het een avontuur is dat je adrenaline geeft, maar je weet dat het goed afloopt of dat je zelf veilig in je huis zit: het is niet echt. Terwijl je het leest, is het wel echt, anders voel je de adrenaline niet.

Soms denk ik zeker te weten wie de dader is, dat is op een andere manier spannend. Dan lees ik ook wel analytisch, hoe heeft de schrijver het aangepakt? Ik vind het ook leuk om boeken te lezen of films te kijken die ik niet per se heel goed vind, om erachter te komen waarom dit me niet trekt en waarom ik het niet spannend vind. Dat is leuk om over na te denken en is ook heel leerzaam, dan weet ik dat ik het niet zo moet doen.”

”Als ik moet kiezen tussen jeugdthrillers of thrillers voor volwassenen lezen, kies ik toch voor volwassenen. Ik zou wel eens willen proberen om voor volwassenen te schrijven, maar niet nu. Het lijkt me wel heel leuk. Ik denk dat ik dan niet uit hetzelfde put. Als ik nadenk over volgende verhalen, pak ik ook steeds een heel ander thema.’’

Dilemma’s

Ezelsoren of een boekenlegger? ‘’Dat zijn ezelsoren, heel erg. Vooral in de boeken van Mo Hayder arceer ik met geel ook dingen die ik heel mooi vind. Ik gebruik ook wel post-its om dingen te onthouden, maar die raak ik dan weer kwijt. Maar ik vind ook dat een boek wel mooi moet blijven: de rug mag niet knakken!’’

E-books of fysieke boeken? ‘’Echte boeken lezen is het allerleukst: de geur en hoe de bladzijde voelt. Ik heb heel veel boeken huis, maar zelf zal ik nooit e-books kopen. Ik heb ook geen e-reader, eventueel gebruik ik mijn IPad daarvoor.’’

Boeken schrijven of lezen? ‘’Op het moment schrijven, ik heb heel weinig tijd om zelf nog te lezen.’’

Lievelingsboekhandel? ‘’In Scheltema in Amsterdam kan je lekker verdwalen, zo groot is het met meerdere verdiepingen. Boekhandel Pampus vind ik leuk omdat ik de eigenaar ken en dan kan ik altijd snel wat vragen. Ik shop ook online, maar soms wil je ergens lekker kunnen zitten en bladeren en lezen in een fauteuil en dat kan hier in de winkel Pampus.’’

Gedurende je hele leven maar één boek mogen lezen of nooit het einde van een boek weten? ‘’Ik kies voor die boeken zonder einde, dan ga ik het zelf wel invullen. Ik zou het wel heel erg vinden, je weet bij een thriller dus nooit wie de dader is. Maar één boek lezen is ook verschrikkelijk.’’

Ondertussen begon de boekhandel al vol te stromen, er kwamen ontzettend veel bekenden van Cis om haar te feliciteren met haar boek. Naderhand was er een soort van feestje, een gezellige boekpresentatie, voor familie, vrienden en andere schrijvers. Nadat ik nog had gepraat met Ellis, Cis en Margje Woodrow ging ik weer naar huis. Met een goodiebag en een gesigneerd exemplaar van Moordspel!

Dit is nog niet alles! In deze blogpost heb ik een deel van het interview en het verslag met de foto’s van de meeting gestopt, maar omdat we een uur hebben gepraat, is er nog veel meer wat Cis heeft verteld. Woensdag volgt dus een artikel met het grootste deel van het interview! Ook op We love YA, de page van de Hebban YA Club van 10, volgt een verslagje.

Ik wil Cis Meijer en Ellis van uitgeverij De Fontein hartelijk bedanken voor deze leuke middag en voor het boek! Ook natuurlijk dank aan de boekhandel en de andere bloggers!

Een gedachte over “Meeting met Cis Meijer omtrent Moordspel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *