Meerdere boeken tegelijk lezen: do or don’t?

Je kan je ogen niet op twee verschillende pagina’s in twee verschillende boeken tegelijkertijd richten, maar je kan wel bij het ene boek op pagina 23 zijn, bij een volgende net hoofdstuk 8 uitgelezen hebben en het derde boek heb je bijna uit. Het ene boek om mee naar school te nemen, het andere staat op je e-reader en op je nachtkastje liggen nog wat boeken – gewoon omdat het kan, zodat je kan kiezen in welk boek je verder leest. Ik stond er altijd sceptisch tegenover, maar de laatste tijd merk ik dat ik steeds vaker in meerdere boeken tegelijkertijd bezig ben. En dat blijkt best fijn te zijn!

Vraag me niet waarom en hoe ik ermee ben begonnen. Ik denk dat dat is omdat ik dan net een nieuw boek krijg en echt niet kan wachten om erin te beginnen, vandaar dat ik het maar gewoon meteen doe. Dat had ik laatst met Laat me met rust en Optimisme is dodelijk.

Leesgedrag bevorderend

Ik maakte het pakje open en dacht: ‘’jaaaa, dit boek lijkt me zo leuk’’ en diezelfde avond nog was ik erin begonnen, omdat mijn enthousiasme voor het nieuwe boek boek groter was dan voor het boek dat ik op dat moment aan het lezen was. Laat me met rust leek me een tof boek, en misschien vond ik het dunne boekje wel geschikt voor tussendoor. De auteur van Optimisme is dodelijk zou ik een paar dagen later interviewen, vandaar dat ik gauw in dat boek begon.

En ik denk dat het in deze gevallen juist het lezen bevordert. Als je denkt ‘’nee, eerst dit boek uitlezen’’, blijf je daar maar in bezig en misschien heb je daar op een gegeven moment geen zin meer in en stop je een beetje met lezen. Een boek oppakken dat je enthousiast maakt, zorgt er juist voor dat je blijft lezen. Daarna kan je altijd weer verder in dat andere boek – als je daar zin in hebt.

Afwisselende boeken

Als ik meerdere boeken tegelijkertijd lees, zijn dat ook verschillende boeken: daarom werkt het ook goed. Het een is meer een spannend boek met lange hoofdstukken, het ander is luchtiger voor tussendoor, en voor het laatste boek heb ik meer concentratie nodig. Dit zorgt er ook voor dat ik de verhalen niet door elkaar haal.

En als ik een van de boeken weer oppak – na een dag, of na een week: kan allemaal – weet ik vaak wel weer waar ik gebleven ben. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met motivatie. Die keer daarvoor heb je het boek met aandacht gelezen en dat doe je weer als je het weer oppakt. Je leest een boek wanneer je het wil lezen.

Do or don’t?

Ik sta dus – geheel tegen mijn verwachtingen in – positief tegenover het lezen van meerdere boeken tegelijk. Mijn tip, als je meerdere boeken tegelijkertijd wil lezen, is wel om verschillende genres, of verschillende soorten boeken, boeken die elkaar kunnen afwisselen, te lezen. Twee thrillers waarin een verdwijning centraal staat tegelijkertijd lezen: dat is denk ik een heel ander verhaal.

Vooral als je het druk hebt, leert mijn ervaring, is het fijn om wat afwisseling te hebben wat betreft leesvoer. Want druk, dat had ik het de laatste tijd wel, haha. En nu vond ik weer de tijd om een stukje te schrijven, dus deed ik dat gewoon maar, want een welkomstwoord pakte de vorige keer ook niet zo succesvol uit… Dus ik schrijf gewoon wanneer ik dat wil en kan. En een volgende keer vertel ik je over wat ik momenteel lees, wat natuurlijk naadloos aansluit op dit verhaal 😉

9 gedachten over “Meerdere boeken tegelijk lezen: do or don’t?

 1. Ik doe dit ook. Vooral omdat ik en een boek op m’n e-reader heb, en een op m’n telefoon en een fysieke die ik meeneem voor reizen met het ov en een fysieke die dik is en ik thuis lees, haha.
  En dan ben ik ook altijd nog een in het Frans aan het lezen en een boek over persoonlijke ontwikkeling.

  Maar het lastige van lezen waar je op dat moment zin in hebt, is wel het risico dat je een boek niet uitleest en dat vind ik zelf wel heel zonde. Als je iets te lang laat liggen, ben je eruit en kun je niet makkelijk meer verder lezen.
  Daarom is Goodreads (of Hebban) zo’n uitvinding, want dan word je af en toe aan die boeken herinnerd en kun je besluiten ze weer op te pakken.

  1. Inderdaad, vandaar dat ik na 3 of 4 boeken ook wel denk: ho, stop, dit is te veel! Het moet wel haalbaar blijven om bij te houden 🙂

 2. Ik doe dit zelf eigenlijk niet! Vooral omdat ik dan bang ben dat het boek dat ik minder leuk vind, dan ook niet ga uitlezen. Nu ‘dwing’ ik mezelf om dat minder leuke boek uit te lezen, zodat ik sneller aan een (hopelijk) leukere boek kan beginnen. 🙂

 3. Ik lees ook meerdere boeken tegelijk! Wat je zegt: je bent bezig in het ene boek, maar het andere boek trekt je toch iets meer aan. En soms heb ik een ebook wat ik graag wil lezen, die staat dan op mijn iPad en die neem ik mee naar school. Zo voorkom ik dat de boeken die ik meeneem in mijn tas snel beschadigen. Ik heb overigens weinig moeite met schakelen tussen boeken. Ik haal, op elkaar lijkende, verhalen niet door elkaar heen gelukkig.

 4. Ik heb dit een tijdje geleden geprobeerd, omdat ik meerdere buddyreads tegelijkertijd had. Ik merk dat ik er heel snel uit ben en graag alles wil proberen uit te lezen voordat ik begin aan een nieuw boek. Ik werd er best gestrest van, dus dat doe ik niet meer. Het werkt voor mij gewoon niet. Wel leuk om te zien dat dit voor iedereen anders is!

  1. Toevallig dat jij het nou net niet fijn vond, dat is ook leuk om te horen! Gelukkig weet jij dan dat het voor jou niet werkt 🙂

 5. Ik sta ook wel positief tegenover meerdere boeken tegelijkertijd lezen! Ik hou zo van wat afwisseling! Zeker als ik bijvoorbeeld verplichte boeken voor school moet lezen en zo. Dan stop ik na een aantal pagina’s en ga weer verder in mijn andere boek dat ik graag wil lezen. Tja, ik haat verplichte boeken. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *