Wat vind ik van de kanshebbers voor de Hebban Award Young Adult?

Hebban organiseert dit jaar voor de derde keer de Hebban Awards: de publieksprijzen voor de beste boeken van het jaar. Ben je benieuwd wat ik van de kanshebbers in de categorie young adult vind en naar welk boek mijn stem uit gaat? Lees dan vooral verder!

Heb ik dit vorig jaar niet ook gedaan? bedenk ik me, nu ik dit artikel schrijf. Ja, blijkt als ik even terug zoek op mijn blog. Maar dit keer is het anders dan vorige keer: er zijn natuurlijk weer andere boeken om te bespreken. Dit jaar gaat de verkiezing als volgt:

Wat achtergrondinformatie…

Hebban stelde voor elke categorie een shortlist bestaande uit 6 titels samen: dit zijn de grote kanshebbers op een Hebban Award. Daarnaast zijn er per categorie 25 boeken geselecteerd die ook opvielen, maar net buiten de nominaties vielen. Op deze boeken, die in de groep ‘runners-up’ boeken vallen, kunnen lezers ook stemmen.

De stemlijsten zijn samengesteld op basis van een voorverkiezing onder circa vierduizend lezers en op basis van de statistische gegevens op Hebban. Tot en met 8 oktober a.s. (alleen vandaag dus nog!) kan je stemmen op de beste boeken van het jaar in de categorieën beste roman, beste thriller, beste non-fictie en beste young adult.

De shortlist

Hieronder zie je de zes boeken van de shortlist in de categorie young adult. Ten eerste wil ik even gezegd hebben dat ik het echt een heel goede shortlist vind! De boeken zijn volgens mij erg gevarieerd en het zijn zeker favorieten van het afgelopen jaar. Voor mij is er niet één boek dat er met kop en schouders bovenuit steekt, maar het is wel een interessante verzameling. De helft heb ik gelezen, de andere helft niet. Hieronder bespreek ik de boeken om de beurt!

Bron: Hebban.nl

Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Saenz

Tot mijn grote spijt heb ik Aristoteles en Dante nog niet gelezen. Als ik het wel gelezen had, zou de kans groot zijn dat ik erop zou stemmen: volgens mij past dit boek heel goed in mijn straatje. Echt, de liefde voor dit boek is zo groot: als dit boek er met de award vandoor gaat, weet ik wat me te doen staat!

Duizend hoog – Katharine McGee (gelezen: ★★★★)

Dit is een van de boeken die ik wel heb gelezen en het is zeker een vermakelijk boek. Het boek was bovendien veelzijdiger dan ik verwachtte. Ik denk niet dat Duizend hoog favoriet zal zijn bij het publiek, maar het staat denk ik wel terecht in de lijst.

Sterrenstof – Krystal Sutherland (gelezen: ★★★)

Als ik één boek moet kiezen dat ik niet in de shortlist geplaatst zou hebben, is het Sterrenstof. Persoonlijk vond ik het een beetje tegenvallen, ook al kan dat ook door (te) hoge verwachtingen komen. Gelukkig vinden velen dit boek goed, maar of het nou het meest gewaardeerde boek is? Mijn stem heeft het boek niet, maar als je van liefdesverhalen houdt, moet je het wel eens oppakken!

54 minuten – Marieke Nijkamp (gelezen: ★★★★)

Marieke Nijkamp houdt de Nederlandse eer hoog met een plekje voor haar boek in de shortlist. Het verhaal dat zij vertelde is me lang bijgebleven, ook al had ik er wel iets op aan te merken. Toch is het een belangrijk en indrukwekkend boek dat wat mij betreft die award zeker verdient. Als ik op een shortlist boek stem, is het op 54 minuten!

Hof van mist en woede – Sarah J. Maas

Dit is het tweede deel in een serie en niet in zomaar een serie, maar een immens populaire fantasyserie. Ik ben er zelf nooit aan begonnen, omdat het genre me niet zo ligt. Ondanks de vele enthousiaste reacties op deze trilogie, hoef ik Hof van mist en woede eigenlijk ook niet te lezen; het spreekt me niet aan. Maar dit boek maakt zo’n grote kans op die award: alle fans gaan stemmen!

Het zwarte hart – Stephanie Garber

Voor mij geldt hier ongeveer hetzelfde verhaal als bij het boek hierboven: ik ben geen fantasyfan. Degenen die Het zwarte hart hebben gelezen, zijn er wel enthousiast over volgens mij. Blijkbaar is het een super goed boek. Dan verdient het die award wel als het wint, toch?

Maarr…

Er kan ook een boek van de lijst met runners-ups winnen! Het overzicht van de 25 titels vind je hier. Hieronder noem ik de boeken die ik gelezen heb. Voor het gemak heb ik ze in volgorde gezet: hoe hoger een boek staat, hoe groter de kans is dat mijn stem erop uitbreng.

Dan is er ook nog een drietal boeken van de lijst met runners-ups die ik nog wil lezen: The hate u give, Het geheugenboek en Ik zie je tussen de wolken.

De eindstrijd

Mijn favorieten zijn dus 54 minuten en 13 minuten. Nu is de grote vraag: op welk boek stem ik? Het duurde even tot ik die knoop had doorgehad, maar ik ben eruit. Ik wil dat Marieke Nijkamp met de prijs vandoor gaat. Sowieso vind ik het tof als een auteur van Nederlandse bodem wint en het is gewoon een ontzettend goed boek dat gelezen moet worden. Bovendien stem ik liever op een boek dat in de shortlist staat, dan op een runner-up.

Stem jij ook? Dat kan alleen vandaag nog! Als je stemt op jouw favoriet boek(en), maak je bovendien kans op boeken ter waarde van 200 euro! OMG OMG OMG. Wie wil dat nou niet? (Of stem niet, dan is de kans dat ik win groter, haha! De winnaars van de awards worden half oktober bekend gemaakt.)

2 gedachten over “Wat vind ik van de kanshebbers voor de Hebban Award Young Adult?

  1. Ik heb gestemd op Ari & Dante! Ik heb Hof Van Mist En Woede en 54 Minuten ook gelezen en ik twijfelde dus heel erg tussen Maas en Ari, maar het werd toch Ari. Ook al wint het boek niet, je moet het toch lezen, want het is echt heel mooi. Op mijn blog staat een recensie. Met 54 Minuten heb ik eigenlijk niet veel en de rest van de shortlist heb ik (nog) niet gelezen. Wat betreft de runners-up, daar staan ook hele goede tussen. Waaronder Cress. Ik heb meer boeken van die lijst gelezen, dus ik had het wel even heel moeilijk toen ik ging stemmen!

    1. Ja, hè, er was veel keus! Super leuk, ben zo ontzettend benieuwd naar Ari & Dante, hoor er bijna alleen maar goeds over 🙂 Ik ga je recensie even lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *