Evenementen op de planning tijdens Literatour

literatouropkomst

Young adult liefhebbers hebben iets om naar uit te kijken deze maand: de Literatour-week! Versie 2.0 klinkt veelbelovend: ik heb er héél véél zin in! Vandaag vertel ik wat je allemaal kan beleven tijdens deze week en wat ik ervan verwacht.

Vorig jaar viel het tegen

Eind oktober 2014 kwam er goed nieuws: er zou – voor het eerst – een Literatour komen! Het CPNB, de organisatie, richtte zich uiteindelijk helaas alleen op scholieren, jongeren van 15 tot en met 18 jaar niet die lezen. De young adult boekenwurm leek pech te hebben, omdat scholieren centraal stonden.

Gelukkig is er dit jaar genoeg waar ik me op kan verheugen! 19 t/m 25 september is de boekenweek voor jongeren. Er zijn ontzettend veel evenementen, meerdere per dag zelfs. Allerlei boekhandels organiseren iets waardoor het moeilijk is om keuzes te maken.

Evenementen dit jaar

16 september: In Amsterdam vindt het YALBAL plaats van 20 uur tot 0 uur. De acht rond tourende auteurs worden ondervraagd over hun eigen schoolperiode en er is een Q&A met de internationale auteurs Laure Eve en Kass Morgan, wiens boeken momenteel voor een actieprijs te koop zijn. Ook wordt de Dioraphte Literatour prijs uitgereikt. Vandaag is overigens de laatste dag waarop je kan stemmen! Ik heb gestemd op Ik geef je de zon van Jandy Nelson. Als je stemt, maak je kans op een rugzak gevuld met alle genomineerde boeken!

17 september: YALBAL wordt vervolgd tijdens het zaterdagochtendprogramma van 11 uur tot 15 uur. Nu staan ook boeken van Nederlandse bodem centraal, waaronder de serie De sterren van morgen. Hier wil ik graag naartoe – want ik heb het boek gelezen en doe mee aan de blogtour. (Overigens ben ik ook van plan het boek dat ik weggeef te laten signeren! Doe jij al mee met de winactie?) Ondertussen zijn er ook workshops, dus het wordt nog even kiezen waar ik naartoe wil.

Daarna ga ik naar een meeting met Cis Meijer, ook in Amsterdam. De boekpresentatie van haar nieuwe YA-thriller Moordspel is aansluitend. Ik ben echt blij dat ik bij deze meeting mag zijn!

18 september: Ik moet nog kiezen naar welk evenement ik deze dag wil gaan. In de boekhandel in Purmerend – die volgens mij redelijk moeilijk te bereiken is met het openbaar vervoer – zijn onder andere Laure Eve en het team van het Dilemma op Dinsdagspel. Ook is er een DJ en zijn er diverse creatieve workshops en een boekenbingo met mooie prijzen.

Tegelijkertijd zijn auteurs Anna Woltz en Marieke Nijkamp in Voorburg aanwezig. In deze kinderboekenwinkel kan je ook een workshop vloggen/bloggen of een workshop handlettering volgen. Tot slot krijg je een goodiebag. Ik zit een beetje in een dilemma. Voorburg is voor mij veel praktischer en ik wil ook graag naar die boekhandel, dus ik denk dat ik daarvoor kies, maar Purmerend lijkt me ook leuk. Hashtag besluiteloos.

24 september: ’s Ochtends ga ik naar een exclusief evenement met Jenny Han. Hiervoor had Moon een zoektocht opgezet zodat lezers de 12×2 verstopte uitnodigingen zouden vinden. Marleen, mede Hebban YA Club van 10-lid die blogt op favoritez.nl, is één van de gelukkige vinders en zij vroeg of ik met haar mee wilde!!! Ik hoef toch niet te zeggen wat mijn antwoord was? Ik heb er zo veel zin in, want uitgeverij Moon had me al zo nieuwsgierig gemaakt naar dit exclusieve evenement. Ik ben echt benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren!

Daarna gaan Marleen en ik door naar YALFoort: Young Adult Literature in Amersfoort. Op dit evenement komen echt veel auteurs, en ik wil ook veel boeken laten signeren, op de foto met auteurs en een praatje maken! Dat wordt gezellig 🙂 Ik hoop alleen wel dat het niet te druk is.

25 september: Hapjes en sapjes met YA auteurs in Haarlem is kleinschalig – met maar 50 mensen – en dat is leuk, maar het is wel kort – van 16.00 tot 18.00 uur. En de auteurs Jenny Han, Laure Eve en Lisa Williamson heb ik hopelijk al bij de andere events kunnen spreken, dus ik weet nog niet of ik ook naar dit evenement wil. Ik moet wel snel beslissen, want er zijn nog minder dan 10 tickets te koop!

Dit zijn niet alle evenementen, maar de evenementen die mij interessant lijken. Er zijn er meer en er zijn ook nog signeersessies bij boekhandels – Kass Morgan komt bijvoorbeeld naar boekhandel Stumpel in Almere op 18 september, en je kan Jenny Han op 23 september ontmoeten in Donner in Rotterdam.

Waar ik misschien ook nog naartoe wil, is Hebban Live, maar het is op een doordeweekse dag, en dat is wel onhandig. Het lijkt me ook gezellig om naar de young adult pubquiz in Den Haag te gaan, maar ook dat is op een doordeweekse avond, dus ik denk niet dat ik dat ga doen.

Boeken kopen!

Tijdens die evenementen wil ik natuurlijk ook boeken kopen! Hieronder zie je even kort mijn verlanglijstje: vanwege de lengte van deze blogpost ga ik er niet verder op in. Je ziet in mijn bookhaul wel welke boeken ik uiteindelijk heb gekocht 😉

  • Alles wat je lief is – Nicola Yoon
  • Vertel me drie dingen – Julie Buxbaum
  • 54 minuten – Marieke Nijkamp
  • De fixer – Jennifer Lynn Barnes
  • Wink, poppy en midnight – April Genevieve Tucholke
  • Moordspel – Cis Meijer
  • Belevenissen van een buitenbeentje – Andrea Portes
  • Dumplin – Julie Murphy

En natuurlijk wil ik het boekenweekgeschenk 3PAK! Zo leuk dat dat er nu ook is, dat maakt het toch wel een echte boekenweek. Ik ben zo blij met alle leuke dingen komende weken dat ik echt niet kan wachten! Zie ik jou ook bij één van deze evenementen?

2 gedachten over “Evenementen op de planning tijdens Literatour

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *