Op welk van de genomineerde boeken voor de Dioraphte Literatour Prijs moet je stemmen?

Dat ga ik je als jurylid voor de DLP 2017 natuurlijk niet vertellen.. Maar als je wat meer wil lezen over elk boek om een afweging te maken, zodat je je stem kan uitbrengen, ben je bij dit artikel aan het goede adres! Stemmen op jouw favoriet kan nog tot donderdag 14 september 12.00 via deze link.

Informatie vooraf voor wie het ontgaan is:

De Dioraphte Literatour Prijs is dé jeugdliteratuurprijs van Nederland, gericht op boeken die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Ik zit in de jury, die bestaat uit 5 mensen uit het boekenvak en 5 jongeren. Wij hebben al bepaald welke twee boeken van de 10 genomineerden de juryprijzen voor categorie ‘oorspronkelijk Nederlandstalig’ en ‘vertaald’ winnen.

Nu is het jouw beurt om te bepalen wie de publieksprijs toegewezen krijgt! Als je stemt, maak je bovendien kans op een met boeken gevulde rugzak. Donderdagavond worden de winnaars bekend gemaakt, vrijdagavond worden de prijzen uitgereikt. Meer informatie? Check literatour.nu of stuur me een berichtje!

Disclaimer:

In dit artikel zal ik niet elk boek apart recenseren. Zowel omdat dan misschien doorschemert welk boek zal winnen, maar ook omdat dat jouw keuze kan beïnvloeden. Ik vertel over elk boek wat het anders maakt dan de andere boeken, een reden waarom dat boek zou kunnen winnen. Ik noem de dingen die ik zelf vind, maar wel alleen de pluspunten (anders maak ik te veel een afweging die naar mijn eigen mening neigt). Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik mijn favorieten heb (maar vanaf vanavond mag ik het van de daken schreeuwen!).

Stem vooral op het boek waarvan jij vindt dat het de prijs mag winnen. Neem mijn omschrijvingen en die uit het juryrapport als leidraad als je bijvoorbeeld niet alle boeken hebt gelezen en wel een afgewogen keus wil maken. Bijna niemand heeft alle tien de boeken gelezen, dus als dat je reden is om niet te stemmen, vind ik dat best zonde. Je kan ook een ander boek noemen trouwens!

Schuld – Walter van den Berg

Schuld is knap opgebouwd. Bovendien vertelt dit boek een verhaal over mensen uit een wijk waarover je eigenlijk niet zo snel leest. Vanwege de mannelijke hoofdpersoon zal het jongens ook eerder aanspreken.

Uit het juryrapport: ‘Schuld is een ingenieuze roman door de fragmentarische, niet chronologische en meerstemmige opbouw.’

Ivanov – Hanna Bervoets

Filosofische vragen als ‘Wat maakt ons tot wie we zijn?’ zijn in dit verhaal verwerkt. Veel treffende gedachtegangen zijn het markeren waard. Ivanov is diepgaand op verschillende fronten.

Uit het juryrapport: ‘Bervoets vertelt je niet wat je moet zien, maar wil je anders laten kijken. Dat doet ze door je reflectievermogen op subtiele wijze te stimuleren met filosofische, maatschappelijk-sociologische en psychologische vragen.’

Nodig – Joelle Charbonneau

In Nodig staat de macht van sociale media centraal. De thema’s die aan bod komen sluiten zeker aan bij de belevingswereld van jongeren. Bovenal zal dit vlot doorlezende boek leeszin oproepen.

Uit het juryrapport: ‘Nodig is een maatschappelijk relevant boek dat door de op spanning gedreven compositie als een trein leest.’

De meisjes – Emma Cline

Het gemis en verlangen van het hoofdpersonage van De meisjes is heel goed omschreven, je voelt het als lezer bijna ook. Daarnaast is de afwisseling tussen het heden en verleden interessant.

Uit het juryrapport: ‘De meisjes is een tijdloos verhaal over het universele , existentiële en gruwelijke gevoel van eenzaamheid, over het onhandige van pubers, over de hunkering naar liefde, over gezien willen worden.’

Een – Sarah Crossan

In de ogen van jongeren zal de stijl van Sarah Crossan prettig lezen. Herkenbare vragen over jezelf zijn en verbonden zijn staan centraal, terwijl de meeste jongeren als ze Een oppakken met een voor hen onbekende situatie kennis maken.

Uit het juryrapport: ‘Zij schrijft in verhalende poëzie, waarbij ze het leven van de meisjes vormgeeft door kleine, trefzekere observaties van Grace.’

Steen, papier, schaar – Inés Garland

Steen, papier, schaar is zo gelaagd dat iedereen het anders leest. Pluspunt is wat dit boek toevoegt op cultureel gebied: het speelt zich af in Argentinië, kortom, in een heel ander milieu tijdens een kritieke politieke situatie.

Uit het juryrapport: ‘Garland laat op indrukwekkende wijze zien hoe de omgeving, je leeftijdgenoten en het milieu waarin je opgroeit een stempel kunnen drukken op je leven.’

Mensen zonder uitstraling – Jente Posthuma

Tussen de regels doorlezen is een vereiste bij de stijl van Jente Posthuma: dat maakt dit boek juist eigen. Dan kan je de gevoelens van de hoofdpersoon écht proberen te doorgronden!

Uit het juryrapport: ‘De tragiek van het gemis van echte ouders wordt enkel gesuggereerd, doordat het meisje nergens haar gevoelens op de voorgrond plaatst. Ze registreert het leven zoals het is.’

De negen kamers – Peter-Paul Rauwerda

In De negen kamers zijn dromen en de realiteit met elkaar verweven. De verbeeldingskracht van de lezer wordt op de proef gesteld en achter de verhalen van de kamers ligt een diepere betekenis ten grondslag.

Uit het juryrapport: ‘Niet alleen Jonas raakt gevangen in de zinsbegoocheling van een boek, ook de lezer zit al snel gevangen in het fabelachtige web dat Rauwerda zorgvuldig heeft gesponnen.’

Weg – Jowi Schmitz

Weg is een gelaagd boek, mede door de unieke vertelstem. Jowi Schmitz schrijft betekenisvol met weinig woorden. De thematiek beslaat onder andere jezelf zijn en jezelf en je eigen weg vinden.

Uit het juryrapport: ‘Schmitz beschrijft die ontwikkeling (…) in een nuchtere, strakke stijl en met veel psychologische diepgang.’

Door het vuur – Jenny Valentine

Originele beeldspraak en mooie verwoordingen: als je daarvan houdt, spreekt Door het vuur je aan. Het einde sluit het verhaal mooi af en past perfect in het plaatje.

Uit het juryrapport: ‘Ook in deze roman weet ze de lezer te raken met snedige dialogen en weldoordachte observaties van een adolescent die met ouders, de wereld en zichzelf worstelt.’

Welk boek denk jij dat gaat winnen? Breng snel je stem uit, zolang het nog kan (tot donderdag 14 september 12 uur) om kans te maken op die felbegeerde rugzak gevuld met 10 boeken! Wil je bij de uitreiking zijn, klik dan hier om de uitnodiging te openen.

PS. Steen, papier, schaar staat als enige niet op de foto’s, omdat ik dat boek nog niet binnen had gekregen op het moment van foto’s maken, woensdag 10 mei, toen de nominaties bekend gemaakt werden en ik de boeken ontving!

Lees ook mijn recensies van De negen kamers en van Weg (deze boeken heb ik eind 2016 al gelezen en gerecenseerd voor mijn blog).

2 gedachten over “Op welk van de genomineerde boeken voor de Dioraphte Literatour Prijs moet je stemmen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *