Over De Sterren van Morgen en Het vuur van Louise (Judith Eiselin)

blogtourdesterrenvanmorgen

Moet je om een goed boek te schrijven altijd eenzaam teruggetrokken op een zolderkamer zitten? Niet volgens de auteurs van de jeugdboekenserie Sterren van morgen. Met z’n vieren schreven ze aan een hele bijzondere serie: vier boeken, vier hoofdpersonen. Maar wel één locatie en één jaar op een Engelse kostschool.

Deze vier boeken verschijnen op 10 september bij uitgeverij Brandt, een uitgeverij die voor mij nog onbekend was omdat ze nog niet eerder jeugdboeken heeft uitgebracht. Het concept sprak me wel aan, dus toen uitgeverij Brandt me benaderde met de vraag of ik mee wilde doen aan een blogtour, zei ik natuurlijk ja!

Voor deze blogtour zijn 24 boekbloggers op eenzelfde manier als de schrijvers van De sterren van morgen aan de slag gegaan. In groepjes van vier hebben we de boeken verdeeld: iedereen leest één van de delen en schrijft daarover, maar we overleggen wel met elkaar en onze blogposts vormen samen een geheel. Ik doe dat samen met Monica, Fae en Sophie.

Elk boek gaat over een Nederlandse jongere die op een ongebruikelijke kostschool in Cornwall belandt. De titels hangen nauw samen, maar zijn ook los van elkaar te lezen. Overkoepelend onderwerp is de zoektocht naar jezelf.

In Eiselins Het vuur van Louise ligt de nadruk op ontluikende seksualiteit en schaamte voor je achtergrond. Mizee belicht in haar De wereld van Wollebrandt pesten en homoseksualiteit. In Steinz’ De tranen van Saar staan eetproblemen centraal en in De honger van Max worden echtscheiding en de invloed daarvan op de ouder/kind-relatie beschreven.

hetvuurvanlouise3

Recensie: Het vuur van Louise (Judith Eiselin)

Ik heb Het vuur van Louise gelezen. Het boek gaat, zoals hierboven omschreven, over ontluikende seksualiteit en schaamte voor je achtergrond. Schaamte voor je achtergrond leek mij interessant, maar het is niet zo diepgaand als de omschrijving doet vermoeden. Louise schaamt zich voor haar echte naam: dat is haar geheim. Ze heeft namelijk een aparte naam net zoals haar tweelingbroer Wollebrandt, ook beginnend met een W en daar is ze niet blij mee. Dat snap ik wel – hoe verzin je zo’n naam, haha – maar het geheim stelde me als ‘schaamte voor je achtergrond’ wel teleur.

Daarnaast is experimenteren met de liefde een belangrijk thema: er zijn maar liefst twee jongens op de kostschool die Louise leuk vindt. Die school hangt de leer van De sterren van morgen aan. Een soort geloof was niet wat ik verwachtte bij een serie genaamd De sterren van morgen. Ik dacht dat het de naam van de school was (dat zou zeggen dat ze hun leerlingen opleiden tot toekomstige sterren). Maar nee dus: er is een vreemd geloof dat erg vaag overkomt, maar het speelt gelukkig niet zo’n grote rol.

hetvuurvanlouise2

Eigenlijk zijn er niet veel dingen die een grote rol spelen. Het boek telt slechts 124 pagina’s en dat vind ik het voornaamste nadeel: ik mis een rode draad. Waar draait het verhaal echt om? Als ik het boek in één zin zou moeten samenvatten, zou ik zeggen dat je het eerste jaar van Louise op de kostschool volgt. Louise beleeft van alles, maar voegen al die losse, kleine gebeurtenissen iets toe aan het verhaal?

Ik denk dat je deze serie als geheel moet lezen, want nu voelt het niet zo uitgewerkt, omdat het een doel mist voor mijn gevoel. De vormgeving van de serie ziet er mooi uit: ik vind de covers erg sterk omdat ze bij elkaar passen en toch net iets anders zijn, bijvoorbeeld door de verschillende kleurtinten. De afgebeelde personen komen ook overeen met wat in mijn hoofd heb en je moet alsnog je eigen verbeelding gebruiken omdat je alleen hun achterkant ziet.

Conclusie: Het vuur van Louise heeft me nieuwsgierig gemaakt naar de rest van de serie en dat is een goed teken. Als geheel is het verhaal vast beter dan alleen dit boek: nu is het boek te kort en daarom wordt er nergens naartoe gewerkt.

Waardering: ★★★

Het vuur van Louise | Judith Eiselin | Uitgeverij Brandt (september 2016)
Koop dit boek bij Bol.com

Ik heb van uitgeverij Brandt in ruil voor een eerlijke recensie een exemplaar van het boek ontvangen, waarvoor mijn dank!

hetvuurvanlouise1

Ben je benieuwd naar de recensies van de andere delen? Monica’s artikel is gisteren online gekomen, vrijdag vind je een recensie bij Fae en daarna ‘s zaterdags op Sophie’s blog. Zondag sluiten we onze blogtour met een knaller af. Ik heb namelijk twee boeken op de post gekregen en misschien kan je al raden wat dat betekent?!

Bronvermelding: Ik heb geciteerd uit het persbericht van Uitgeverij Brandt.

3 gedachten over “Over De Sterren van Morgen en Het vuur van Louise (Judith Eiselin)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *