Als je niet kan kiezen tussen fysieke boeken en e-books

Wat heb je liever: een fysiek boek of een digitaal exemplaar? Zowel e-books als ‘’echte’’ boeken hebben voor- en nadelen en ik kan niet kiezen tussen deze twee als ik er één mag kiezen voor heel mijn leven. Gelukkig is er ook een middenweg!

E-book of ‘’echt boek’’?

Ik ben fan van fysieke boeken. Ze staan mooi in mijn kast, het voelt en ruikt goed om vast te hebben en door te bladeren en dat is toch wel onvervangbaar. E-books zijn ook echt een uitkomst. Die lees ik vooral als ik op reis ben, omdat het gemakkelijker is mee te nemen. Maar ook qua comfort is het handig: als ik op mijn zij in bed wil lezen, is dat niet moeilijk met een fysiek boek.

Ondanks deze voordelen, koop ik eigenlijk nooit e-books. Het voelt niet als iets wat je hebt, het voelt niet als echt, want het is een zwevend bestandje en niet tastbaar. Toch leest het fijn, vandaar dat ik ze bijvoorbeeld leen bij de bibliotheek en ook hebben wij een abonnement bij Elly’s Choice.

Young & Awesome

Vorige maand werd een nieuwe uitgeverij geboren: Young & Awesome. Of eigenlijk is het een imprint van een bestaande uitgeverij, namelijk van Leopold. En die naam is al awesome, want het zegt precies wat het is: een young adult uitgeverij. En de afkorting is natuurlijk Y&A!!

Op 20 oktober brachten zij vier boeken uit: Sterrenstof, Verdwenen, The jewel en The diabolic. Bij aankoop van één van deze boeken krijg je óók het e-book. Hoe tof is dat! De boeken zijn momenteel (t/m 15 januari 2017) te koop voor een actieprijs van 14.99. Achterin het boek staat een code waarmee je via hun site het bijbehorende digitale exemplaar kan downloaden.

Uitkomst

Aangezien ik van Young & Awesome Sterrenstof én Verdwenen mocht recenseren, had ik ook de mogelijkheid om de e-books te downloaden. En dat is echt een uitkomst! Ik heb de boeken fysiek: ze staan mooi in mijn kast, ik kan recensies van een foto van het boek voorzien en die ook op sociale media delen en ik kan het boek bijvoorbeeld laten signeren! Maar dankzij de digitale variant van het boek ook onderweg kan ik makkelijker lezen, of als ik iets lichts in mijn hand wil houden tijdens het lezen.

Zo was ik eind oktober bezig in Sterrenstof en zondag 23 oktober reisde ik met de trein naar een evenement. Normaal gesproken als ik tijdens het reizen zou willen lezen, zou ik het boek moeten meenemen of beginnen in een ander digitaal boek als ik het fysieke boek te zwaar vind om mee te nemen. Nu kon ik op mijn e-reader gewoon verder lezen in Sterrenstof! Maar ik wil wel nog even zeggen dat ik buiten die reis om mijn e-reader er sowieso wel eerder bij pakte, vanwege het gemak 😉

Afgelopen weekend las ik Verdwenen, en op zondag gingen we naar familie voor een verjaardag. Op de heenreis kon ik prima in het fysieke exemplaar lezen, maar terug zou het al lang donker zijn en een zaklamp bij een boek houden is vervelend. Gelukkig kon ik verder lezen in het e-book van Verdwenen, en op mijn e-reader heb ik gewoon een lampje. Ideaal dus!

Oproep

Hoewel duidelijk is dat dit een geniale zet is, is het een uniek concept. Waarom is dit niet eerder uitgevoerd? Is het financieel niet uitvoerbaar? Voor lezers heeft het zeker meerwaarde – ik lees er alleen maar positief over – en vraag alle uitgeverijen dan ook om eens te overwegen of ze de digitale versie bij fysieke boeken kunnen aanbieden. Young & Awesome: dit is geweldig, ontzettend bedankt voor dit leesplezier in een extra dimensie!

Ps. Mijn recensie van Sterrenstof vind je hier, mijn recensie van Verdwenen verschijnt komende week online.

8 gedachten over “Als je niet kan kiezen tussen fysieke boeken en e-books

  1. Ik vind het wel heel erg handig, maar ik vraag me af of dit ook echt een uitkomst zou zijn voor grotere uitgeverijen. Zeker met de manier waarop Y&A dit doet is het best fraudegevoelig denk ik. Als je eenmaal weet hoe je de ebooken kunt bemachtigen is het denk ik makkelijker en ook wel weer aantrekkelijk om ook ‘even’ de andere boeken te downloaden, snap je?

    1. Dat klopt, de beveiliging wat betreft de codes is niet slim bedacht. Het zal vast ook niet mogelijk zijn om in elk fysiek boek een andere code te drukken, die je dan maar één keer kan gebruiken. Je mailadres invoeren om een code op te vragen en met die eenmalige code moet je het boek dan binnen 24 uur downloaden? En dan een QR code in het fysieke boek zodat ze wel weten dat je echt een exemplaar heb gekocht? Tja, veel te moeilijk allemaal om te bedenken, maar ik ben blij dat het in ontwikkeling is. Nja, ik weet natuurlijk niet wat ze er verder mee doen.

      1. Ja precies! Het is bijna onmogelijk om het op een slimme manier te regelen, maar die wel makkelijk is en fraudegevoelig. Daarentegen hebben ebooks ook een identieke code, dus dat zou altijd nog kunnen!

  2. Dit verdient het beste (boeken)idee van Nederland! 🙂 Ben idd benieuwd of het rendabel is. En of mensen zo misschien toch ebooks ‘ontdekken’, en daardoor eerder ebooks aan willen schaffen. Hoe dan ook: het vergroot het leesplezier, dus vind het een fantastische (en klantvriendelijke) zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *